Haber

İletişim Başkanlığı, Hindistan’da G20 Liderler Zirvesi kapsamında “Sıfır Atık” toplantısı düzenledi

Hindistan’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanlığı İrtibat Ofisi tarafından “Sıfır Atık: Yeşil Bir Geleceği İnşa Etmek ve Uygulamak” başlıklı yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Hindistan’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında Yeni Delhi’de “Sıfır Atık: Yeşil Geleceği İnşa Etmek ve Uygulamak” başlıklı yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

SETA Washington Araştırma Direktörü Doç. Dr. Kılıç Buğra Kanat’ın moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya İrtibat Müdürlüğü Lider Yardımcısı Doç. Dr. Çağatay Özdemir, Trocadéro Forum Enstitüsü (TFI) Lideri ve Kurucusu Ellen Wasylina, CeSPI Türkiye Gözlem Merkezi Koordinatörü Dr. Valeria Giannotta, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Hindistan Çevre, Güç ve Dayanıklılık Lideri, Dr. Ashish Chaturvedi, Lider ve Kurucu “Çarşamba Günleri Neden İsraf Ediliyor” Vakfı’ndan Dr. Ruby Makhija ve gazeteciler katıldı.

“İnsanlığın ortak geleceğini korumak için başlatılan bir sorumluluk hareketi”

CeSPI Türkiye Gözlem Merkezi Koordinatörü Dr. Valeria Giannotta, toplantıda yaptığı konuşmada, çevre konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde 2017 yılında başlatılan “Sıfır Atık” Projesi’nin hayata geçirildiğini söyledi. Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda atıkların kontrol altına alınması, insanlığın ortak geleceğini ve ortak konutunu koruyacaktır. Koruma adına başlatılan sorumlu bir hareket olduğunu belirtti.

Giannotta, bu yaklaşımın atıkların aslında bir güç kaynağı olduğunu kabul etmek ve doğayla uyumlu, sürdürülebilir bir yaşam ideolojisini benimsemek olduğunu kaydetti.

Giannotta, “Sıfır Atık” uygulamasının dünyada yaygınlaştırılması amacıyla geçtiğimiz yıl Eylül ayında Birleşmiş Milletler başta olmak üzere “Sıfır Atık” fikrine inanan devlet liderlerinin eşleriyle küresel bir iyi niyet beyanı imzaladığını belirtti. BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, bakanlar ve BM Temsilcisi ile 14 Aralık 2022’de, Türkiye’nin ana sunucu, 105 ülkenin ise ortak olduğu “Sıfır Atık” kararının 2017 yılında BM Genel Kurulu tarafından oybirliğiyle kabul edildiğini hatırlattı. -sunucular.

Gianotta, Genel Konsey tarafından alınan bu kararla 30 Mart gününün “Uluslararası Sıfır Atık Günü” ilan edildiğini de hatırlattı.

Hindistan örneği

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Hindistan Çevre, Güç ve Dayanıklılık Lideri Dr. Ashish Chaturvedi, Hindistan’da 2014 yılında başlatılan “Temiz Hindistan” hareketinden bahsederek, bu projenin son 10 yılda sorunu tam olarak çözmese de, soruna çözüm olduğunu belirtti. büyük bir dönüşüm gerçekleştirdi ve bazı şehirler her zamankinden daha temiz hale geldi.

Chaturvedi, atık sorununun bir anlamda refah sorunu olduğuna dikkat çekerek, atığın büyük kısmının gelişmiş ülkelerde üretildiğine dikkat çekti.

“Geri dönüşüm tek başına yeterli değil”

Trocadéro Forum Enstitüsü (TFI) Lideri ve Kurucusu Ellen Wasylina, etkin atık geri dönüşümü için altyapı yatırımı ve eğitimlerin sağlanması gerektiğini belirtti.

Malzemelerin ne kadar geri dönüştürülebilir olduğuna değinen Wasylina, geri dönüşümün tek başına yeterli olmadığını, daha uygun bir şeyler yapılabileceğini söyledi.

Neden Atık Çarşambaları Vakfı Lideri ve Kurucusu Dr. Ruby Makhija da ülkelerin gelişimi, teknoloji ve sonuçları arasında istikrar sağlanması gerektiğini belirterek, sorunların çözümünde bireysel farkındalığın ve bilinçli tüketimin önemli olduğunu belirtti.

Sıfır Atık uygulama örnekleri paylaşıldı

SETA Washington Araştırma Müdürü Doç. Kılıç Buğra Kanat, özellikle 1997 yılında imzalanan Kyoto Protokolü’nden sonra çevre sorunlarının özel şirketleri de etkilediğini anlattı. Kanat, Türkiye’nin “Sıfır Atık” projesini, plastiğin azaltılması ve geri dönüştürülmesine yönelik yerel ve ulusal uygulamaları ve projenin örneklerini dinleyicilerle paylaştı. kamuoyuna yayılması.

kursunluajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu